Transparentní účet

Nepřehledněte

P. Janeček: Spoluobčané platí za krveprolití krajanů

18.9.2014

Navzdory probíhající ekonomické krizi má prezident Petro Porošenko v úmyslu utratit 2200 miliónů euro na armádu, a tímto způsobem se obohatit na základě zvýšení její aktivity. Ukrajina tak dává v sázku další propad do hluboké hospodářské krize, a to vzhledem k celkové nestabilitě a zejména probíhající válce na východě země. Nicméně je evidentní, že tento tristní stav prezidenta pramálo zajímá.

M.Vostrá: Hudečkovo billboardové tažení nás může stát arbitráž

18.9.2014

V posledních dnech se opět projevilo typické Hudečkovo pokrytectví – bojuje sice proti billboardům v Praze, ale neváhá si je v obrovském množství pronajmout, když se blíží volby. Není divu, že Svaz provozovatelů venkovní reklamy reagoval a trochu spiklenecky Hudečkovy billboardy přelepil bílou plochou, aby upozornil na narychlo schválené Pražské stavební předpisy, které mají reklamní plochy v hlavním městě omezit.

K. Konečná: Porušují soukromé vodárenské společnosti mezinárodní právo?

18.9.2014

Primární, sekundární, terciární a dnes už i kvartární. Právě toto rozdělení sektorů ekonomiky se učí už v základech společenských věd na středních školách. Hned v zápětí se studenti seznamují s rozlišením statků veřejných a soukromých. Jak už názvy napovídají, veřejný statek bude sloužit a je dostupný všem bez rozdílu. Proč o tom mluvím?

E. Kašová: Výzkum stále nemá nutnou podporu

18.9.2014

Nová vláda si předsevzala, jako už mnohé vlády před ní, že věnuje zvýšenou pozornost vědě a výzkumu. Nyní zjišťujeme, že to zas tak horké nebude. Vicepremiér Bělobrádek dostane od ministra financí Andreje Babiše sedminu částky, kterou na vědu původně žádal. Bohužel je u nás zvláště před volbami zvykem hovořit o nutné podpoře výzkumu a vědy, ale vždycky se to nakonec nějak zapomene.

P. Janeček: Týden volna se pro nás stává luxusem

17.9.2014

Podle aktuálních statistických dat nemají obyvatelé Evropské Unie dostatečné finanční prostředky na to, aby si vzali týden volna a utratili svoje peníze někde jinde než doma. Analytici dále upozorňují, že i na bohatém severu má většina obyvatelstva vážné ekonomické problémy a balancují tímto způsobem na hranici bídy.