Kam až zajde zdražování?

27. 4. 2020

Diskuse na téma cen zeleniny, ovoce a potravin zvedá nám všem adrenalin. Cena paprik, rajčat nebo květáku přesahuje mnohdy cenu masa. Doporučení „jezte zdravě“ tak nezdravě odčerpává naše finance. Dá se říct, že ne každý si může dovolit dát k obědu květák. Levněji mu totiž vyjde kuřecí maso. Kam jsme to dospěli, plodiny kdysi běžně pěstované u nás jsme nuceni dovážet. Zvláště ti starší nechápou, proč celer, rajčata, květák a brambory nemohou vyrůstat u nás. Kdysi proklamovaný trend dovozu zničil domácí pěstitele natolik, že se jim tato činnost nevyplatila. Návrat k normálu bude nejen těžký, ale i déle trvající. Bez podpory státu to rozhodně nebude možné. Soběstačnost v oblasti potravin je nutné navyšovat, jinak totiž budeme ohroženi narůstajícími cenami dovozových komodit. Další problém mají před sebou například ovocnáři. Pracovníci z ciziny citelně chybí. Bez pomoci z venku nebude pravděpodobně možné sklidit celou úrodu, obdobné trable čekají i zelináře. V zemědělství celkově chybí velký počet pracovníků. Účast zahraničních dělníků na pomoc v zemědělství zcela zablokovala koronavirová pandemie. Minulé vlády i přes dlouhodobá varování tento apel KSČM nevnímaly. Dnes „sklízíme“ výsledky jejich krátkozraké politiky a jsou pro nás téměř neúnosné.

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM