Diskuze s Janem Šolcem

1. 8. 2020

Zúčastnil jsem se veřejné diskuze s bývalým poradcem Václava Havla a filosofem Janem Šolcem. Besedu s ním zorganizovaly pravicové strany včetně Starostů pro Liberecký kraj. Několik momentů je potřeba zmínit. Otevřeně se mluvilo o tom, že lidé jsou hloupí a nepřemýšlí, když volí jiné strany, než jsou ty tradiční pravicové. „Že mají lidé jiný názor a zkušenosti? Ne, to nemůžete, prostě jste hloupí!“ Dále se otevřeně mluvilo o Rusku a Číně, jakožto jediných nepřátelích České republiky a o západních státech jako nosných „demokraciích“. Asi zapomněli na čínskou zakázku, kterou si objednala Francie za několik miliard eur a na další západní státy, které s Čínou běžně obchodují.

Vrchol cynismu je podle mě, když někdo o demokracii mluví, ale jiný názor si nevyslechne. Čili, když ve vší slušnosti jsme s kolegy reagovali, hned jsme byli adepti školy pro mentálně postižené. Takový vrchol absurdity jsem dlouho neviděl. Poté, co pan Šolc mluvil o Platónovi a dalších autorech, kteří zdůrazňovali svobodu, tak jsem reagoval s tím, že už Masaryk říkal, že svoboda není jen politická, ale i sociální a hospodářská. Sám Aristoteles mluvil o tom, že každé město by mělo zažít štěstí, nikoliv jen jednotlivec. A touha po sociálně spravedlivé společnosti se může datovat už od Zélótů, novokřtěnců z Münsteru nebo taboritů. Na můj dotaz, jaký má v budoucnu obraz sociálně spravedlivá společnost, zda je či není reálná a pokud není, tak jaké má alternativy, pan Šolc odpověděl, „že není reálná a každý si jí představuje po svém“. Od filosofa bych čekal hlubší zamyšlení!

Vrchol tomu nasadil starosta Prysku a náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták, který místo přemýšlení nad zlepšením dopravní situace prohlásil, že mezi komunismem a fašismem není žádný rozdíl. Další člověk, který toho Marxe nečetl a soudí ho! Má fašismus ve své omezené myšlenkové struktuře nějaký ideál, za kterým bychom měli jít? Komunismus ho totiž má. Doporučuji si přečíst knihu Politické ideologie od Heywooda, alespoň tím by pan Sviták a jeho kumpáni mohli začít, aby se příště vyvarovali takových nesmyslů.

Poděkování patří všem, kteří dorazili na tuto debatu diskutovat. Protože diskuze je kořením demokracie a my dokázali, že jsme slušné diskuze schopni. Za OV KSČM v České Lípě jsem dorazil společně s předsedou OV KSČM Václavem Větrovcem, kandidáty do krajského zastupitelstva – Jiřím Vaszilym a Františkem Chotem a zastupitelkou Doks Danuší Hejlovou.

Autor:
Jan Koros, místopředseda OV KSČM v České Lípě