Petice: Lithium do českých rukou!

22. 9. 2017

Nerostné bohatství České republiky patří, stejně jako voda, všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. Lidi s běžnými příjmy to poškozuje nehoráznými cenami vody i mnoha produktů z domácích darů přírody. U lithia, jehož zásoby nás řadí na čelné místo ve světě, to už dopustit nelze. Oč nepostradatelnější je pro řadu oborů, jimž patří budoucnost, tím spolehlivější musí být záruky, že bude zhodnoceno ku prospěchu celé naší země.

Vyzýváme Poslaneckou sněmovnu PČR, aby v co nejbližším možném termínu

• přijala zákon, opravňující k těžbě českého lithia výlučně domácí podnik či podniky ve veřejném vlastnictví
  • zavázala vládu zaručit, že i výrobní zhodnocení domácího lithia s vysokou přidanou hodnotou zůstane v rukou českého průmyslu ve veřejném vlastnictví, a obohatí tak naši zemi a všechny její občany.

Na prahu „čtvrté průmyslové revoluce“ je to unikátní šance, jak vrátit Českou republiku mezi průmyslově nejvyspělejší země a suverénní hráče na světovém trhu v zájmu všech deseti miliónů našich spoluobčanů.

Celá petice zde v přloze ke stažení.

Autor:
Mediální úsek ÚV KSČM