Ing. Lubomír Štěpán

kandidát do Senátu ve volebním obvodu 45, Hradec Králové
věk 66 let
stavební projektant
žije v Hradci Králové, ženatý, má dvě dospělé děti, syna a dceru

Narodil se do rodiny truhláře a zdravotní laborantky. S výjimkou vysokoškolského studia a vojenské služby prožil v Hradci Králové celý život. Po absolvování základní školy odmaturoval na Střední průmyslové škole stavební, poté studoval na ČVUT Praha a získal titul inženýra. Nastoupil do Vojenského projektového ústavu a po ukončení prezenční vojenské služby nastoupil do Kovoprojekty Hradec Králové, kde pracoval jako projektant. Na konci roku 1991 byl z tohoto podniku, z politických důvodů, odejit, a tak založil projektovou kancelář a živil se jako soukromník (OSVČ), což činí dodnes. Pro svou rodinu postavil dům v Novém Hradci Králové, ve kterém od roku 1989 žijí. Také několik stromů zasadil. V současné době je pracující důchodce.

Je dvacet devět let zastupitelem města Hradec Králové, vždy v opozici. Od roku 2000 byl osm let také zastupitelem Královéhradeckého kraje, z toho čtyři roky pracoval ve funkci uvolněného předsedy kontrolního výboru.

Má také zkušenosti z práce ve statutárních orgánech obchodních společností. Několik let např. působil jako předseda dozorčí rady Správy nemovitosti Hradec Králové a.s., byl členem představenstva SÚS Královéhradeckého kraje a.s., místopředsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, a.s., členem dozorčí rady Královští lvi, a.s. a společnosti Oredo, s.r.o., v současné době je členem dozorčí rady Mountfield HK, a.s.

Volební heslo:

Zájem občanů na prvním místě

Programové priority kandidáta:

Zásadní je pro mne celostátní program KSČM pro volby do Senátu PČR a pro volby do krajských zastupitelstev – s důrazem na řešení následků pandemie, zejména v oblasti práce a zdraví, a dopadů klimatických změn, ať už jde o povodně či dlouhodobé sucho. Prvotní je pro mne ochrana zájmů občanů. Zastávám názor, že voda patří všemu lidu a neměly by na ní na úkor lidí vydělávat zahraniční firmy. Odmítám fašizaci České republiky.

V případě zvolení budu pro náš senátní volební obvod prosazovat:

• urychlené zahájení a realizaci dopravních staveb Severní tangenty i Jižní spojky v  Hradci Králové
  • zrychlení výstavby D35 od Opatovic ke stávající silnici I-35

To vše s cílem minimalizovat tranzitní, hlavně kamionovou dopravu v centru města Hradec Králové a v blízkém okolí

• státní dotace do bytové výstavby realizované městy a obcemi s cílem snížit výši nájmů a ceny bytů a zvýšit dostupnost slušného bydlení pro širokou veřejnost.