Soňa Marková

4. na kandidátce Královéhradeckého kraje

Vystudovala Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a 15 let učila na základní škole. Dětem se věnovala i ve volném čase jako trenérka plavání a vedoucí na letních táborech.

V letech 2002–2017 byla poslankyní PS PČR, místopředsedkyní Výboru pro zdravotnictví a členkou Výboru pro evropské záležitosti. Nyní je expertkou a stínovou ministryní zdravotnictví za KSČM, členkou Správní rady VZP a poradkyní místopředsedy Poslanecké sněmovny pro oblast zdravotnictví. Několik volebních období zastávala funkci zastupitelky města Náchoda. Mnoho let zaštiťuje společenské, kulturní a charitativní akce organizované Davidem Novotným, jako jsou Muž roku, Nej sestřička, Anděl mezi zdravotníky či každoroční adventní koncerty. Je také předsedkyní okresní organizace KSČM v Náchodě.

Má ráda historii, pohyb v přírodě, práci na zahradě, folkovou hudbu a detektivky. Je zakládající členkou trampské osady TO YETTI.

V Poslanecké sněmovně se chce věnovat především zajištění dostupnosti kvalitní zdravotní péče a sociálních služeb.

Soně Markové je 57 let, je vdaná, má dvě dospělé děti a je babičkou dvou vnuček.