Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil dnes prostřednictvím vysílání k Parlamentu, kde ho poslouchaly obě komory. V Senátu uvedl jeho projev předseda komory Miloš Vystrčil, který uvedl, že je mu ctí zahájit společné sledování vystoupení. Jeho projev sklidil potlesk. Ozvaly se ale i kritické hlasy.

„Jsou to skoro čtyři měsíce, co ruský agresor vstoupil bez pozvání na území Ukrajiny,“ uvedl dramaticky Zelenskyj, načež připomněl, že český Senát trvale podporuje ukrajinský odpor svými usneseními.

Jedním z těch, kteří se ozvali s negativní reakcí, byla Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM. „Když pokorně poslouchali poslance všech stran Zelenského, mohli by si aspoň jednou poslechnout naše občany, které drtí brutální ceny. Pro ně ale vláda nic nedělá,“ napsala Konečná na facebooku.

Komunisté také svolali na sobotu 18. června demonstraci na Václavské náměstí, hlavním tématem má být všeobecná drahota a pokles reálných mezd. „Ceny benzínu a nafty jsou na historickém maximu. Extremní růst cen elektřiny a plynu. Inflace nejvyšší za celou dobu existence ČR. Na bydlení naši občané vydělávají nejdéle z celé EU. Dvojnásobný počet lidí v chudobě v meziročním srovnání,“ vyjmenovala Konečná hlavní body. „Pojďme tomu říct dost,“ vyzvala Konečná.