Prezident a současná vláda, vědomi si své moci, si opět zahrávají s občany České republiky. Jak jinak si lze vysvětlit lavírování prezidenta republiky s podepsáním či vetováním vládní novely zákona týkající se předčasných důchodů a jejich lednové valorizace.

Svou většinou v Poslanecké sněmovně a Senátu se podařilo současnému asociálnímu pravicovému slepenci vedenému Petrem Fialou protlačit vládní novelu, která má přinést zpřísnění pravidel předčasných odchodů do důchodu či zpomalení řádné lednové valorizace penzí a kterou dnes podepsal prezident. Nynější mimořádné valorizace by při vyšším růstu cen nahradil nesystémový a nedostatečný dočasný přídavek pod pláštíkem šetření. Jsou sice stamiliardy korun na zbrojení a přípravy na válku, ale pro ty, kteří celý život poctivě pracovali, se prostředky nenajdou!
Tato novela nyní narazila na nejasnou hru prezidenta Petra Pavla s jejím podepsáním či vetováním. Jeho jednání sice mohlo dočasně oddálit již schválená opatření, ale nemohlo jim zabránit, neboť pravicová vláda má v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu.
KSČM zásadně odmítá hrátky s jednou z nejzranitelnějších skupin našich občanů. Každý občan má za svou odvedenou práci právo na to, aby si mohl důstojně prožít své staří bez nejistoty z budoucnosti a obav o svou životní úroveň.
Pro KSČM je jediným řešením stabilizovaný penzijní systém, průběžně financovaný z důchodového pojištění i dalších zdrojů státního rozpočtu.

K jeho zajištění KSČM navrhuje:

• Embargo na další zcizování veřejného majetku
• Návrat páteřní infrastruktury do rukou státu
• Zdanění všech zisků dosahovaných na našem území
• Zrušení daňových úlev a subvencí velkokapitálu
• Odpovídající zdanění všech soukromých přirozených monopolů
• Zavedení progresivní škály daní z majetku i příjmu právnických a fyzických osob
• Zrušení stropu sociálního pojištění z nadstandardních příjmů
• Omezení výdajů na zbrojení, jako je např. nákup zbytečných stíhaček F-35
• Zavedení miliardářské daně