Jestli někdo v současnosti chce úmyslně zapomenout na májové dny, tak to určitě nejsme my komunisté. Připravujeme Svátek práce i položení květin u pomníčků těch, kteří za nás položili svůj život v pětačtyřicátém. Připomenout si tak chceme odkaz těchto významných dnů. Důležitost práce pro člověka i společnost, potřebu sociálních jistot, solidaritu a obranu míru.

Krajský výbor KSČM Praha připravuje letos 1. máj opět na Střeleckém ostrově u pamětní desky připomínající první 1. máj roku 1890. Při této příležitosti promluví kandidát na prezidenta Josef Skála. Začínáme v 10 hodin a kromě vyslechnutí projevu a podiskutování s přítomnými kandidáty do podzimních voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do městských částí zde bude možno podepsat dvě petice. Připojit svůj podpis bude moci každý účastník pod petici na podporu kandidatury Josefa Skály do prezidentských voleb, ale také pod petici proti přítomnosti cizích vojsk na území ČR.

Prvního května se však v Praze sejdeme nejen na Střeleckém ostrově. Letos totiž došlo k dohodě některých stran a spolků zorganizovat levicový 1. máj 2022. Pod heslem Za důstojnou práci a bydlení pro všechny! Solidarita nezná hranice! vystoupí v Praze na náměstí Míru v 15 hodin představitelé těchto organizací. Za komunistickou stranu to bude předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná. Na obě akce jste všichni zváni.

Stejně tak vás srdečně zvu na akce k připomenutí Pražského povstání a osvobození Prahy Rudou armádou. Nejsme totiž jako ti dnešní politici, kteří ruší vzpomínkové akce, odstraňují pomníky, přejmenovávají ulice a plivají na památku rudoarmějců, jež bojovali proti německému nacismu. Tito politici by se měli stydět! Bez obětí padlých by tu dnes nebyli.

Pražští komunisté položí květiny k hrobům a pomníčkům obětí druhé světové války u mostu Barikádníků a ulici V Holešovičkách (5. 5. v 10 hodin), na Kobyliské střelnici (5. 5. ve 14 hodin), na vokovickém hřbitově (7. 5. ve 14 hodin), u bývalého tanku na Smíchově (9. 5. v 10 hodin) a samozřejmě v Den vítezství 9. května v 16 hodin na Čestném pohřebišti rudoarmějců na pražských Olšanech.

Přijďte uctít památku a odkaz padlých s námi.

Marta SEMELOVÁ, předsedkyně KV KSČM Praha