KSČM soustavně protestuje proti neustále se zhoršující mezinárodní situaci související s eskalací konfliktu ve východní Evropě. Ten nyní postoupil do další dramatické fáze. Po uznání nezávislosti Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky Ruskou federací zahájily ruské ozbrojené síly vojenské operace na ukrajinském území, s nimiž KSČM nesouhlasí. Jako principiálně protiválečná strana KSČM znovu zdůrazňuje svůj trvalý požadavek na řešení situace na Ukrajině mírovou cestou a požaduje ukončení všech vojenských operací, které jsou v rozporu s mezinárodním právem.

KSČM zároveň upozorňuje, že původcem současného stavu není zdaleka jen Rusko, ale také USA, Evropská unie a pakt NATO, stojící za kyjevským režimem. Ten již osm let vraždí obyvatele Donbasu, mezi nimi ženy a děti. Aktuální střet přitom není možné oddělit ani od jeho historických kořenů, které sahají k zániku Sovětského svazu před 30 lety, k následné expanzi paktu NATO do střední a východní Evropy a ke krvavému státnímu převratu na Majdanu v roce 2014. Systémovou příčinou je pak prosazování ekonomických a politických zájmů velmocí a jejich soupeření o přerozdělení sfér vlivu, které je přímo spojeno s vojenskými intervencemi, hrozbou silou, embargy a vměšováním do vnitřních záležitostí suverénních států. Jsou to totiž imperialistické choutky kapitálu, jež v honbě za ziskem opakovaně překračují tenkou hranici míru.

KSČM jako východisko z ukrajinské krize vždy prosazovala mírové Minské dohody a požadovala jejich dodržování. I nyní KSČM podporuje všechny kroky vedoucí k mírovému řešení ukrajinského konfliktu a k zajištění míru a bezpečnosti v Evropě v souladu se zásadami mezinárodního práva, Charty OSN a Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. KSČM dlouhodobě usiluje o novou bezpečnostní architekturu Evropy, zahrnující všechny evropské státy, s cílem zamezit dalším válečným tragédiím na kontinentu. Zabezpečení míru je pro KSČM prioritou.