Proti zvyšování věku odchodu do důchodu!

Asociální pravicová vláda Petra Fialy našla podporu u opozice (!) a společnými silami se snaží dotlačit do tragického konce důchodovou deformu, která počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu! Krutá realita, že se Češi s hranicí 68 let stanou v Evropě pracujícími s nejpozdějším odchodem do důchodu se tak opět přiblížila.
Komunisté jako první předložili Petičnímu výboru PS PČR petici proti tomuto asociálnímu kroku, kterou podepsalo hodně přes deset tisíc nespokojených občanů. Jenže hlas občanů nezajímá ani vládní strany a evidentně ani ty, které si hrají na opozici jako hnutí ANO.
Věříme, že společnost by se díky vědeckotechnickému pokroku měla ubírat spíš směrem ke snižování času stráveného v práci. A to jak zkrácením pracovní doby, tak snižováním věku odchodu do důchodu, a ne naopak!
Pokud vláda nemá na důchody, musí se peníze na ně vzít tam, kde jsou – na účtech nadnárodních společností, bankovních domů, internetových a mobilních gigantů a miliardářů.
Chceme si užít důchod, ne se upracovat k smrti!
Záznam vystoupení představitelů KSČM na veřejném slyšení k petici Proti zvyšování věku odchodu do důchodu

Roman Roun – zmocněnec petičního výboru

Milan Krajča – místopředseda KSČM

Ludvík Šulda – místopředseda KSČM

Jak se bude pracovat lidem přes 65 let věku?

Tabulka ukazuje průměrný věk, kterého se člověk dožije ve zdraví. V ČR je to u žen 62,5 rokuu mužů 60,9 let. I přesto se současná asociální vláda neštítí zvyšovat věk odchodu do důchodu až na 68 let.

„Průměrný český senior ve věku 68 let je typicky polymorbidní (trpí řadou chronických nemocí) a péče o zdraví je tzv. na plný úvazek,“ říká Tomáš Richter, primář Geriatrické kliniky VFN v Praze. Dodává, že zhruba v 65 letech dochází k rychlému snižování fyzických a psychických sil a rychle narůstá nemocnost. Zvyšuje se výskyt tzv. civilizačních nemocí, jako je arteriální hypertenze, ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, diabetes.

Mnoho lidí tak bude muset dřít i přes nemoci a různá zdravotní znevýhodnění.

Je předčasný důchod řešením?

Možná si říkáte, že by byl dobrý nápad odejít do předčasného důchodu. I na to ale současná vláda myslí a pravděpodobně počítá s úpravou i v této oblasti. Před 20 lety bylo v předčasném důchodě necelých 12 procent penzistů, na konci loňského roku téměř 29 procent. Série plánovaných opatření má Čechy odradit od odchodu do předčasné penze například tím, že valorizace důchodů se budou týkat jen penzistů po dosažení řádného důchodového věku.

Taky vás štve neustálé zdražování energií, potravin, nájmů, služeb, školek,…? Vláda pětikoalice na lidi z vysoka kašle. Teď navíc přišla s myšlenkami na dvojí kvalitu zdravotní péče a zvýšení věku odchodu do důchodu. Nenecháme si to přece líbit! Každý má právo na důstojné stáří. Přidejte se do facebookové skupiny STAČILO! V organizovanosti je naše síla!